İmam hatip liseleri ve imam hatip okulları arası 'Genç Bilaller Ezanı Güzel Okuma Yarışması' bölge finali Bitlis'te yapıldı.

Milli Eğitim Bakanlığı, Din Eğitimi Genel Müdürlüğünün isteği üzerine, her yıl düzenlenen imam hatip liseleri ve imam hatip okulları arası, 'Genç Bilaller Ezanı Güzel Okuma Yarışması' bölge finali Bitlis'te yapıldı. İl birincilerinin yarıştığı bölge finaline, İl Milli Eğitim Müdürü M. Emin Korkmaz, AK Parti Bitlis Milletvekili Vahit Kiler, yarışmaya katılan okulların idarecileri ve öğrenciler katıldı.

'Genç Bilaller Ezanı Güzel Okuma' yarışmasına Bitlis, Batman, Hakkari, Siirt, Diyarbakır, Mardin, Şırnak ve Van illerinden 20 öğrenci katıldı. Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Rahva Yerleşkesi Memduh Eren Camii'nde düzenlenen ve Said-i Nursi Anadolu İmam Hatip Lisesi koordinatörlüğünde gerçekleşen 'Genç Bilaller Ezanı Güzel Okuma Yarışması' Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından, yarışmada uyulması gereken kurallar ile ilgili bilgi verildi. Ardından çekilen sıra kurasına göre, öğrenciler performanslarını sergiledi. Yarışmada kısa bir konuşma yapan İl Milli Eğitim Müdürü M. Emin Korkmaz, ezanın İslam şiarlarından birisi olduğunu söyledi.

Ezanın, sadece bir köy ahalisini camiye davet eden bir nida olmadığını vurgulayan Korkmaz, 'Ezan, kainat sahibinden mevcudatın ve mahlûkatın şükrünü, tevhidini ilan eden bir nidadır. Ezan kainatı okuyor. Abdullah bin Zeyd'in rüyasıyla başlayan ezan serüveni, bugün dünyada bir buçuk milyar insanı namaza davet eden, tevhidin ilanı ve şiarı İslam'dır.' dedi.

Farklı makamlarda okunan ezanın ardında dereceye girenlere ödülleri verildi. Liseler arasında birinciliği Bitlis Merkez İhlasiye Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerinden Seyid Haşim Öğün alırken, ikinciliği Hakkari Yüksekova Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerinden Hakan Deniz, üçüncülüğü ise Van-Gürpınar Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerinden Mücahit Erdem aldı.

İmam hatip ortaokulları arasında ise birinci Van İpekyolu Zaferler İmam Hatip Ortaokulu öğrencilerinden Fetullah Halak olurken, ikinciliği Mardin Gökçe İmam Hatip Ortaokulu öğrencilerinden Mirza Demirel, üçüncülüğü ise Diyarbakır TOBB Ferdi Yiğit Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerinden M. Enes Tanrıverdi oldu.

Yarışmada birinci olana yarım altın, ikinciye çeyrek altın, üçüncüye ise 250 TL para ve çeşitli hediyeler verildi. Yarışma için öğrencileri yetiştiren okul idarecilerine ve öğretmenlerine de çeşitli hediyeler verilirken, yarışmaya katılan diğer tüm öğrenciler 4'üncü olarak kabul edilerek, kendilerine çeşitli hediyeler verildi. (Şükrü Tontaş-İLKHA)