​Mısır'da darbeyle göreve gelen ve siyonist rejimle işbirliği içerisinde olduklarını çekinmeden söyleyen Abdulfettah es-Sisi, bu kez sinagog ve Yahudi mezarları için ayırmış olduğu 75 milyon dolarlık bütçeyle gündeme geldi.

Daha önce siyonist rejimle işbirliği içerisinde olduklarını itiraf eden ve Gazze Şeridi ile arasındaki Refah Sınır Kapısı'nı kimi zaman kapatan darbeci Abdulfettah es-Sisi yönetimindeki Mısır, 75 milyon dolarlık bütçeyle sinagog inşası ve Yahudi mezarlarını onarmaya hazırlanıyor.

İşgal basınından The Jerusalem Post gazetesi, darbeci Sisi'nin kendisini ziyaret eden Amerikalı Yahudilere Mısır'da bir Yahudi bloğu oluşturmak istemeleri halinde onlara sinagog inşa edebileceklerini ve her türlü desteği sağlayabileceklerini yazmıştı.

Gazetenin yer verdiği haberde cuntacı Sisi'nin geçen hafta başkent Kahire'de eski Mısır Cumhurbaşkanı Enver Sadat'ı altın madalya ödülüne layık gören Yahudi Amerikan heyeti ile bir araya geldiğini belirtti.

Gazete, Sisi'nin buluştuğu heyete siyonist rejimi yönetenler arasında bulunan Ortodoks Yahudisi olan Ezra Friedlander'in başkanlık ettiğini söyledi.

Gazete, Siyonist Ezra Friedlander'in şu sözlerini aktardı: 'Mısır Cumhurbaşkanı Sisi bize buradaki sinagogları tamir edeceğini ve hatta Mısır kökenli Yahudiler buraya dönerlerse onlara dinlerini rahat yaşayabilmeleri için her türlü imkanları sağlayacağını da söyledi.'

Sisi'nin, Mısırlı Yahudilerin ülkelerine geri dönmelerini istediğini söyleyen Friedlander, 'Sisi bana eğer Mısırlı Yahudiler geri dönerlerse mevcut mabetler yetersiz kalması halinde yeni mabetler inşa edeceklerini belirtti. Ayrıca buradaki eski Yahudi mezarlıklarını da onaracaklarını söyledi.' dedi.

Gazete, Sisi'nin geçen aralık ayında Mısır'daki Yahudi tarihi ve kültürlerini kalkındırmaya yönelik çalışmalarına başladığını ifade ettiğini söyledi.

Mısır Tarihi Eserler Bakanı Halid el-Anani, darbeci Sisi'nin Yahudi tarihi eserleri ve mezarlıkları için 1.27 milyar Mısır Cüneyhi (74 milyon dolar ) değerinde bütçe ayırdığını açıklamıştı.

Geçtiğimiz pazar günü parlamentoda konuşan el-Anani, 'Yahudi eserleri kültürü Mısır'ın miraslarındandır. Birinin bana, 'al bu parayı bu mirası koru' demesini beklemem.' diyerek siyonist rejime yaranmaya çalışmıştı.

El-Anani'nin açıklamaları resmi rakamlara göre yüzde 30'u fakirlikle mücadele eden Mısır halkının tepkisini çekmişti.

İslam'ın Mısır'daki birçok tarihi eseri ihmal sonucu moloz çöplüğüne dönüşmüşken, hatta Kahire ve İskenderiye'deki bazı camilerin darbeci Sisi yönetimi tarafından eskimiş bahanesi ile onarılması yerine yıkılırken yeni sinagoglar inşa etmek ile onarmak ve Yahudilik için bu denli bütçe ayırmak siyonistlere hizmetten başka bir anlam ifade etmiyor. (Hasan Morad, Ahmet Karavil- İLKHA)