Türkiye'deki toplam enerjinin yüzde 37'sinin konut ve sitelerde tüketildiğini aktaran VERİMDER İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emre Alkin, enerjiyi verimli tüketmenin yolunun yapılardaki yalıtımdan geçtiğini belirtti.

VERİMDER İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emre Alkin, soğuk iklimlerde enerji verimliliği ve ısı yalıtımının önemi ve Türkiye'de uygulanan stantların detaylarına dikkat çekti.

VERİMDER Türkiye'de enerji tasarrufu ve ısı yalıtımı seferberliğini başlatarak kamuoyu bilgilendirmek ve farkındalık oluşturmak için yapılan toplantılarla Anadolu Buluşmalarının 6'ncısını Van'da düzenledi.

Düzenlenen programda, Türkiye'de üretilen enerji ile tüketilen enerji arasında uçurum olduğunu belirten VERİMDER İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emre Alkin, 'Ülkemizde toplam enerjinin yüzde 37'si konut ve sitelerde tüketiliyor. Verimli kullanılmayan enerji, hem vatandaşın cebine hem de ülke ekonomisine zarar veriyor. Özellikle yılın neredeyse 6 ayı soğuk geçen illerimizde, tüketicilerin ısınma için harcadığı enerjiyi verimli kullanması çok önemli. Binalarda harcanan enerjiyi verimli kullanmak ve tasarruf etmek için en önemli araç ise ısı yalıtımıdır.' dedi.

Özellikle Van gibi doğu illerindeki soğuk iklimin, ay sonunda faturalara olumsuz yansıdığını belirten Alkin, 'İşte tam da bu nedenle enerji tasarrufu dolayısıyla enerjide verimlilik, soğuk iklimdeki yapılarda vazgeçilmez bir hal alıyor. Doğal olarak enerji tasarrufunu sağlayacak önemleri almak da bir mecburiyet haline dönüşüyor. TS 825 standardı ile gelen enerji tüketimi sınırlamaları ve enerji verimliliğini etkin bir şekilde sağlamak için ısı yalıtımı tüm binalarda şart. Özellikle kış aylarında ısıyı içeride tutmak amacıyla ısı yalıtımı ile evleri korumak gerekiyor. Isı yalıtımı yapan binalarda ısınma için yapılan harcamalarda yüzde 50 düşüş gözlemleniyor.' şeklinde konuştu.

'Standartlara uygun ısı yalıtımı yapılması şart'

VERİMDER teknik danışmanları ise konuya ilişkin yapılan araştırmaları göz önünde bulundurarak değerlendirmelerde bulunarak, 'Artık 2017-2023 yıllarını kapsayan Enerji Verimliliği Eylem Planı'yla birlikte yeni dönemde 2023 yılına kadar enerji tüketimini yüzde 14 oranında azaltmak için alınacak ek önlemlerin yanı sıra belirlenmiş standartlara uyum da oldukça önemli. TS 825 Standardı ile gerekli hesaplamalar yapılarak binaların alan başına tüketilen enerji miktarına belirli sınırlamalar getiriyor. Mevcut standardın gelişmiş ülkeler seviyesine çıkarılmasına yönelik çalışmaların yapıldığı bu dönemde, Van ilimiz gibi belli bölgelerde standartların da altında uygulamaların yapıldığı tespit edildi.' ifadelerine yer verdi. (İrfan Aslan-İLKHA)