Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye ile üyelik müzakerelerini askıya almasını öngören raporuna, Cumhurbaşkanlığı ve Dışişleri Bakanlığı tepki gösterdi.

Avrupa Parlamentosu, üyelik müzakerelerinin askıya alınmasını öneren Türkiye raporunu kabul etti. Parlamenterler tarafından kabul edilerek karara dönüştürülen raporda, müzakerelerin askıya alınması önerisi dışında, ilişkilerin 'etkin bir ortaklık kapsamında yeniden tanımlanması' istendi.

Avrupa Parlamentosu'nun raporu kabul etmesine Ankara'dan tepkiler gecikmedi. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, kararın yeniden ivme kazanan Türkiye-AB ilişkilerini baltalama teşebbüsü olduğunu söyledi.

Kalın, 'Bu, Avrupa siyasetinde yaşanan vizyon daralmasının endişe verici tezahürlerinden biridir. Öte yandan 370 evet oyu ile kabul edilen bu tavsiye kararı 751 AP üyesinin ortak iradesini temsil etmemektedir. Avrupa Parlamentosu tarafından oylanan, hiçbir bağlayıcılığı olmayan tek taraflı ve objektiflikten uzak bu karar bizim açımızdan yok hükmündedir.' dedi.

Karara yönelik bir açıklama da Dışişleri Bakanlığı'ndan yapıldı. Dışişleri Bakanlığı, 'Avrupa Parlamentosu tarafından benimsenen tek taraflı ve objektiflikten uzak tutuma, tarafımızca herhangi bir değer atfedilmesi mümkün değildir. Söz konusu tavsiye kararı bizim için hiçbir anlam ifade etmemektedir.' açıklamasında bulundu. (İLKHA)