Sedat Karatay/Vanolay

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde (Van YYÜ) 'Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) 50. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Van Bölge Yarışması Sergisi' açıldı.

Van YYÜ'de açılan TÜBİTAK sergisinde Ağrı, Bitlis, Hakkari, Batman, Muş, Siirt, Şırnak ve Van ilinden 100 proje yer aldı. Van YYÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde gerçekleştirilen sergide 8 ilden öğrencilerin hazırlamış oldukları projeler sergilendi.

Van bölgesi, TÜBİTAK 50. Lise Öğrencileri Araştırma Projelerine bu yıl 2 bin 226 projeyle rekor bir başvuru yaparken, Van ili proje sayısı bakımından Türkiye genelinde ilk sırada yer aldı.

Sergiyle ilgili gazetecilere açıklamalarda bulunan TÜBİTAK Van Bölge Koordinatörü Prof. Dr. Cemil Tunç, yarışmaların yarım asırdır Türkiye'de sürdüğünü belirtti. Yarışmanın Türkiye genelinde 12 bölgede yapıldığını ifade eden Tunç, 'Van bölgesinde 8 il katıldı. Son 9 yılda proje sayımız 300 civarındayken, şu anki proje sayımız 2 bin 226'dır. Van ilimiz proje sayısı bakımından Türkiye genelinde ilk sırada yerini aldı.' dedi.

'Rakibimize Proje sayısı bakımından 400'ten fazla fark kattık'

TÜBİTAK yarışmalarının amacı çocuklara bilimi sevdirmek olduğunu dile getiren Tunç, 'TÜBİTAK bu yarışmalarla yarınlarımızın sahibi olan gençleri yetiştirmeyi amaçlıyor. Bu anlamda çocuklarımıza gerekli destekleri vermektedir. Van bölgesi olarak şu an çok iyi bir durumdayız. En yakın rakibimize proje sayısı bakımından 400'den fazla fark atmış olduk' diye konuştu.

Serginin 3 gün süreceğini ve perşembe günü ödül töreninin yapılacağını ifade eden Tunç, Van bölgesinden 19 projeyi Ankara'daki Türkiye finallerine göndereceklerini belirti.

'Doğal Yarabandı Projesi ile 15-20 dakikada yara iyileştirilebilir'

Projeler arasında Vanlı Özer ve Hamza ise, 'Vücutta kollejen yani bağ dokuyu geliştirmek için doğal olarak ne yapılabilir bu yöntem nasıl hızlandırılabilir projesi ile Bir yara bandı ürettik yara bandımız ise ısırgan otu, yılandili ve inci kefali pulunu kullandık. Isırgan otunu sokter cihazında özütünü çıkardıktan sonra özütü mikro biyoloji ana bilim dalında, hastanede etüvde ekimini yaparak bandımıza ekledik. Yılandili bandımız ve sinirli otumuz bu sinirli otu araştırdık ve içinde çok yüksek değerde çinko bulunuyordu. Biz bunu altı gün tentür yöntemiyle özütünü çıkararak yara bandımıza ekledik.' dedi.

Özer, 'Öncelikle Hindistan ve brezilyada talipali adında bir balığın olduğunu öğrendik ve yara gelişiminde bu balıkla sağlanıyorsa bizde neden olmasın diyerek bizim balığı yani Van Gölü'nde yaşayan inci kefali neden şifalı olmasın dedik. Bu çalışma ile inci kefalini kesikler ile açtığımız solucanlarda denedik bazı solucanlar 2-3 günde iyileşirken balık pulu kullandıklarımız birer günde iyileşti. Bunu da yara bandımıza ekledik, bu eklemelerin toplam neticesinde elde ettiğimiz çalışmamızla şuan teorik olarak sizin 2-3 günde kapanacak olan yaranızı 15-20 dakikada iyileşmesini bekliyoruz.' şeklinde konuştu.

'Üzüm çekirdeği özütünün ot tohumlarının çimlenmesi üzerine etkisi ve elde edilen sonuç'

Üzüm çekirdeği özütünün kültür ve yabancı tohumların çimlenmesi üzerine etkisinin incelenmesi ve elde edilen sonuç projesini sunan Batmanlı Hatice Mamiş ise, 'Bitki özütlerinin etrafında görmek istemeyeceğiniz bazı yabancı otlar bulunmaktadır bunları yok etmek amacıyla bizim geliştirdiğimiz bitki özütüdür. Buda batman ve çevresinde gelişen tayf üzüm çekirdeğinin yapılandırılmasıyla aşamalarına giderek yapılmıştır. Bulgularda ise sonuçlar neticesinde elde edilen bulgular, Çimlenme, domates, salatalık ve semizotunda ilk başta bunlarda kullanarak ve ilk başta ise semizotunda kullandık. Kontrol aşamamızda hepsinin çimlenmesini gösterdi. Domates ve salatalık kötü bitkilerinde çimlenme oranı fazla düşmemiştir semizotunda ise ekstratın kullanımına bağlı olarak doğru orantılı olarak semizotunda çimlenme oranının düştüğü belirdiği görülmüştür.' dedi.

Sergi açılışına Van YYÜ Rektör Yardımcısı. Prof. Dr. Murat Demirel, İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Tevke, YYÜ Teknokent Müdürü Necat Görentaş, Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe ve Tuşba İlçe Milli Eğitim Müdürü Muhlis Ceylani, proje danışmanları ile öğrenciler katıldı.