Kasım Keklik/Vanolay

Van'da 2018 yılında tüm tepki ve çağrılara rağmen yapılan 'GezginFest' tarafından organize edilen ve bu sene yapılacağı planlanan 'GezginFest' tarafından organize edilen Gençlik Festivali adı altında yapılan ahlak dışı organizasyona Van SDİ ve STK'lar tepki vererek iptal edilmesini istedi.

Van'da Yapılacak olan festivale karşı Van SDİ Dönem Başkanı, Mustazaflar Cemiyeti Van İl Şube Başkanı ve İnsan Medeniyet Hareketi sivil toplum yönetim kurulu üyesi konu hakkında açıklamalarda bulundu.

Van Sivil Dayanışma İnsiyatifi 2019 Dönem Başkanı, Sözcüsü ve İyilik Der Van Temsilcisi Emrah Bozkaya, 'Malumunuz geçen sene 2018 yılında Sivil toplumun istemediği halde bir şekilde baskıyla, dayatmayla yapılan gezgin festelenen çirkin programı ciddi bir şekilde boykot ettik. Bizim boykot ve istememe sebebimizi biz bunu Van Sivil Toplum Kuruluşları olarak 43 STK olarak istemiyoruz. Bizim Valiyle Çarşamba günü randevumuz var kendileriyle görüşeceğiz. İstememe sebebimiz şu sosyal bir hak olan konser hakkına karşı değiliz eğer konser yapılacaksa uygun şartlarda ahlaki şartlarda gelsinler örnek kent meydanı gibi bir yerde konser uygulasınlar kendilerine 2018 yılında İpekyolu Belediyesi de yaptı bu tür faaliyeti ama ahlaki çerçevede ahlaki kuralları toplumun hassasiyetlerini düşünerek yaptı. Şimdi Gezgin festin Gevaş'ta yapmış olduğu konserde toplumun değerlerini göz ardı ediliyor. İçki satılıyor, alenen açık havada dilediğince içki, kadın erkek karma kampların yapılması bizim özellikle doğu ve güney doğudaki halkımızın hemen hemen yüzde yüzü Müslüman olan bir halkımızın bu şekilde ahlaki yozlaşmaya doğru yol alması bizim için kabul edilebilir bir şey değildir. Eğer konser yapılacaksa uygun şartlarda ahlaki şartlarda içkiden uzak bir şekilde kadın erkek kamptan uzak bir şekilde gelsinler herkesin ulaşılabilir olduğu bir yerde güvenlik kurallarını ihmal etmeden bir konser yapsınlar çekilsinler. Bizim temel kaygımız toplumun ciddi manada zaten kötüye giden ahlak problemimiz var yozlaşma problemimiz var bu tür etkinliklerle daha çok tetikliyoruz. Buna sessiz kalacaksak 'Allah Resulü bir hadisinde, Zulme sessiz kalan zulmü yapmış gibidir.' Biz konseri değil konser içerisinde yapmış oldukları fiiliyatları Özellikle Müslüman halkına zulüm olarak görüyoruz.' dedi.

'Bu Zulme Karşı Her Vatandaş Dur Diyebilmeli'

Bozkaya son olarak 'Bu zulme karşı her vatandaş dur diyebilmeli. Hepimizin çocuğu var hepimizin ailesi var eşimiz var çocuğumuz var bu girdaba giren bir daha çıkamıyor. Bunun devamı geliyor bakıyorsunuz uyuşturucu oluyor. Toplum değerlerini gittikçe yitiriyor sebebi ise bu tür ahlaksız organizasyonların dayatmayla yapılmasıdır. Tamam, özel anlamda deniliyor Valilik izin vermemiş ama bunun özel ve kamusal alanı yoktur. Ahlaksızlık her yerde ahlaksızlıktır. Biz bu ahlaksızlığa dur demek istiyoruz. Bizim için olan gençlerimizin, kadınlarımızın, kızlarımızın bu tabloda yer almamasıdır. Bu konuya en azından bir el atılması satış noktalarında devam eden bilet satışlarının durdurulması gerekiyor. Bundan sonra bu konseri bir revize edilip gerekirse tekrar arz edilmesi lazım, Biz Van Halkı olarak bunu kabul etmiyoruz, STK olarak bunu kabul etmiyoruz, Sayın Valimizin bu konuda şu ana kadar belki yeni gelmiş bu konuda daha önceki Valimizin bir haberi olmuştur ama Sayın Valimiz yeni atandı yeni atandılarsa da bu konuda belki bir bilgisi olmayabilir ama biz şimdi bilgilendiriyoruz. Kendisi sosyal medya aracılığıyla bilgilendirildi. Bu olaya el atılmasını istiyoruz.' ifadelerine yer verdi.

'Gelenek ve Göreneklerimize Uymayan Bu Festivalin İcra Edilmesini İstemiyoruz'

Konu hakkında konuşan Mustazaflar Cemiyeti Van Şube Başkanı Recep Karabulak, 'Geçen yıl malumunuz Van'da Haziran ayında icra edilen gençlik festivali altında rezalete hep beraber şahit olduk ne yazık ki bu yılda bu rezaletin tekrar yaşanmaması bu hadiselerin tekrar vuku bulmaması için şimdiden sivil toplum üyeleri olarak yetkili amirlerin, yetkili kurumların bu olaya müdahale edilmesini bekliyoruz. Kesinlikle yaptırılmaması yönünde bir talebimiz olacak. malumunuz o festivalde gençlerimizin ahlakını dejenere eden toplumumuzun ahlakını yerle bir eden içkilerin su gibi tüketildiği, Kuran'ın ayetleriyle dalga geçildiği bir festival olarak gerçekleşti. Hem dinimize, hem örfümüze, gelenek ve göreneklerimize ters olan bu hadiselerin bir an önce sonlandırılması gerekiyor.' dedi.

Son olarak Valiliğin sosyal medya üzerinde paylaştığı yazı hakkında görüşlerini belirten Karabulak, 'mesaj hakkında Valiliğin bugün itibariyle bir duyurusu oldu sosyal medya hesaplarına binaen yaptığı açıklamada böyle bir olaydan haberimizin olmadığı valiliğimizin izin vermediği yönünde biz bunu takdirle karşıladık ama gelin görün ki bu festivali düzenleyenler hem kendi resmi haber sitelerinde hem de satış noktalarında bunun haberini yapıp biletlerini satıyorlar. Hatta daha ileri giderek bu festivallerde kurulacak çadırları, kurulacak stantları bile satışa çıkardılar kiraya çıkardılar. Hemen hemen hepsini bitirdiler. Valimiz belki bu konuda haberi yoktur ama bunu bilmelerini isteriz. Hiçbir şekilde toplumumuza, örfümüze, gelenek ve göreneklerimize uymayan bu festivalin icra edilmesini istemiyoruz. Daha çok bozulacak bir neslin daha çok bozulacak bir toplumun yarınının olmadığının bilinmesi gerekiyor. Bu konuda yetkili kurum ve amirlerimizin ciddi anlamda tedbir alıp önlemini şimdiden alması gerekiyor.' şeklinde konuştu.

'Gezginfest Van -2019' Programının İptal Edilmesini İstiyoruz'

İnsan ve medeniyet hareketi yönetim kurulu üyesi Mehmet Garip Cesur ise, 'Geçen yıl 7-9 Eylül 2018 tarihlerinde Van Gevaş'ta 'GezginFest Van' tarafından organize edilen gençlik festivali milli ve manevi değerlerimizi zedeleyen sahnelere şahit olmuştur. Program öncesi birçok STK'nın girişimine ve basın açıklamasına rağmen program iptal edilmedi. İnsan ve medeniyet hareketi olarak söz konusu etkinlikte, bir içki firmasının sponsorluğunda açık alanda yapıldığını, 18 yaş altı çocukların alana alınma riskinin olduğunu Van Valiliğine sunduğumuz dilekçede belirttik. Buna rağmen Valilik tarafından söz konusu etkinlikle ilgili tarafımıza her hangi bir cevap iletilmedi. Program sonrası kamuoyunda yansıyan görüntü ve videolarda endişelerimizin Haklılığını ortaya çıkardı. İçki firmalarının sponsorluğunda yapılan ve 18 yaş altı çocukların da etkinlikte yer aldığı programda defaatle Kur'an'a yaptığı hakaretlerle ünlenen İranlı sözde sanatçı Mohsen Namjoo'nun yüce kitabımıza Rock müziği eşliğinde hakaret vari seslendirmesi milli ve manevi değerlerimizi zedelemiştir. Bu konuyla ilgili burada kamuoyu huzurunda ajansınız vesilesiyle başta ekinliği düzenleyen GezginFest'e ve söz konusu sanatçı hakkında Van savcılığına suç duyurusunda bulunuyoruz. Bu sorumsuzluğun üstü örtülemez, Van Valiliğinin 18.02.2019 tarihinde yayınladığı basın bildirisinde söz konusu gençlik festivalinde bahsedilen hususların yaşanmadığına dair açıklamada bulundular. Kanımızca Valilik makamı söz konusu bilgi ve dokümanlardan habersizdir. https://youtu.be/AQfmNueuilU adresli youtube kanalında ve https://www.gezginfest.com/anasayfa organizatör firmanın resmi hesabında geçen yılki görüntülere bakabilir.' şeklinde konuştu.

Cesur son olarak, 'söz konusu etkinliğin bu yılda yapılacak olması ki bunu firmanın http://www.biletix.com/etkinlik-grup/179844851/TURKIYE/tr sitesinde bilet satışlarına başlamasından anlıyoruz, bizi son derece üzmüştür. Geçen yılkı sahnelerin yaşanmaması milli ve manevi değerlerimizin zarar görmemesi hususunda 'GezginFest Van -2019' programının iptal edilmesini istiyoruz. Valiliğimizi ve yetkili mercilerimizi ajansınız aracılığıyla bu çağrıya kulak vermelerini istirham ediyoruz.' dedi.