Haber Merkezi

Din,-Bir-Sen Van il Başkanı Halit Tuci, elektrik dağıtımının özelleşmesinden sonra camilere binlerce lira borç çıkarıldığını söyledi.

Diyanet İşleri Başkanlığının 'ödenek yok' gerekçesiyle borçları ödeyemediğini belirten Tuci, cemaatten para toplamak zorunda kalan din görevlilerinin 'dilenci konumuna düşürüldüğünü' dile getirdi.

Türkiye genelinde yüklü miktarlarda borcu bulunan camiler olduğuna dikkati çeken Tuci 'Diyanet, camilerin aydınlatma giderlerini ödemekte, ısınma giderlerini ise ödememektedir. Birçok yerde camilere yüklü miktarda elektrik borcu gelmektedir. Diyanetin aydınlanma haricindeki faturaları ödememesi nedeniyle camilerimiz elektrik kesintisiyle karşı karşıyadır' dedi.

Bugün itibariyle Camilerimize ve Cefakar İmamlarımıza Enerjisa İcra ve Haciz evrakları gönderiyor. Van'ın 13 ilçesinde birçok cami borçlu ve icralık durumda.

Diyanet İşleri Başkanlığının din görevlilerine 'sorunu cemaatten bağış toplayarak çözün yoksa sorumlu sizsiniz' dediğini belirten Tuci 'Din görevlilerini dilenci konumuna düşürüyorlar' diye konuştu.

Elektrik dağıtımının özelleştirilmesinden önce konunun sorun olmadığını vurgulayan Tuci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının sorunu bir an önce çözmesi gerektiğini söyledi. Halkın ortak kullanımına sunulan okul, hastane, cami gibi yerlere devletin katkısının sağlanması gerektiğini dile getiren Tuci , 'Vatandaşların bu ekonomik krizde masraf ve giderleri karşılaması mümkün değil. Buralara birim fiyatı olarak cüzi bir miktar uygulanması gerekirken, normal fiyatlar uygulanmakta bu da kurumları zor durumda bırakmaktadır. Camilerimizin eski borçları silinmeli, yeni faturalar için de uygun bir kriter getirilmelidir' dedi.