Haber Merkezi

Van'da Mesleki Eğitim Merkezi'nde birçok meslek alanında uygulama sınavına giren öğrenciler, farklı atölyelerde ustalık ve kalfalık belgesi almak için birbiriyle yarıştı.

Van Tuşba Vali Ali Paşa Mesleki Eğitim Merkezi'nde öğrenciler, farklı atölyelerde ustalık ve kalfalık belgesi almak için birbiriyle yarıştı.

Türkiye'nin en büyük meslek eğitim merkezlerinden biri olan Tuşba Vali Ali Paşa Mesleki Eğitim Merkezi, mesleki anlamda donanımlı insan gücü yetiştirme konusunda adından söz ettiriyor.

142 meslek dalında kalfalık ve ustalık belgesi veren Vali Ali Paşa Mesleki Eğitim Merkezi, meslek sahibi olmak isteyen ve mesleğine yönelik belge ihtiyacı olanlarının uğrak yeri oldu. 142 meslek dalında çıraklık eğitimi veren okulda, uygulama sınavları başladı. Öğrenciler teorik eğitimden sonra uygulama sınavlarına girerek belge sahibi olmak için yarışıyor.

Okulu ziyaret eden ve uygulama sınavlarına bizzat katılarak yapılan çalışmaları inceleyen İl Milli Eğitim Şube Müdürü Burhan Şahin, bu okulda eğitim gören öğrencilerin ciddi anlamda iş sahibi olduğunu söyledi. Uygulama sınavlarında İl Milli Eğitim Şube Müdürü Burhan Şahin'e eşlik eden, okul ve yapılan sınavlar hakkında bilgiler veren Okul Müdürü Murat Yılmaz ise, Vali Ali Paşa Mesleki Eğitim Merkezi'nde okuyan her kesin kendini direkt iş hayatının içinde bulduğunu söyledi.

Van'ın esnafına hizmet eden okul

Okulda verdikleri teorik ve pratik eğitimler ile Van esnafının kalifiye elemen ihtiyacının ciddi oranda karşılandığı belirten Yılmaz, '1986 yılından bu yana Van'ın esnafına hizmet vermektedir. Şu an 142 meslek dalında çıraklık eğitim verilmektedir. Eğitim katılım şartı ilköğretim mezunu olmaktadır. İlköğretim mezunu olan kişiler 3 yıl eğitim gördükten sonra kalfalık, 1 yılda daha eğitim görenler de ustalık eğitimi almaya hak kazanmaktadır.

Şuan okulda Bin 113 öğrenci mevcut. Ayrıca merkezimizde kalfalık ve ustalık belgesi almak için, bir meslekte çalıştığını belgeleyenler sınavları tabi tutularak iş hayatına atılabilir. Şubat döneminde 400 sınav yapılıyor. Sınavlar; genel kültür, alan dal teorik sınavları ve alan/dalıyla ilgili pratik uygulama olmak üzere üç aşamalı yapılmaktadır. Başarılı olanlar kalfalık ve ustalık belgesi alıyor. Bizden belgeleri alanlar iş hayatında, sektörde aktif rol alıyor. Bu yönüyle mesleki eğitimin tamamında bu mantığın yerleşmesi gerektiğine inanıyoruz. Meslek liselerinin de mesleki eğitim merkezi mantığıyla çalışmalı ve mezunlarının tamamına istihdam imkanı sağlanmalıdır. Mesleki eğitim mantığında iş yerleri birer atölye, birer eğitim merkezi olarak kullanılmaktadır' dedi.

İlimizde Ciddi Anlamda Eleman İhtiyacı Var

Van ilinin ve esnafın ciddi anlamda eleman ihtiyacının olduğunu belirten Yılmaz, ' Kurumlar, iş yerleri ilanlara çıktıklarında insanlar hemen kurumuza müracaat ediyor bizden mesleği ile ilgili belge talep ediyor. Bizlerde önceki öğrenmelerini değerlendirmeye alarak çeşitli süreçlerden ve sınavlardan geçme kaydıyla belgelerini veriyoruz. Şubat, Eylül ve Haziran dönemlerinde kalfalık ve ustalık sınavları yapıyoruz. Bu anlamda teorik ve pratik sınavlar yapıyoruz. Başarılı olanlar belgelerini alarak iş taleplerine olumlu cevap verebiliyor. Dolayısıyla öğrencilerin bu anlamda mesleki eğitim merkezlerini tercih etmelerini istiyoruz' şeklinde konuştu.

Çok Sayıda Üniversite Mezunu Bize Müracaat Ediyor

Mesleki eğitime başvuru sayısında üniversite mezunlarının ciddi oranda olduğunu belirten Okul Müdürü Yılmaz, 'İnsanlar üniversiteyi okuyup iş sahibi olamıyor, tekrar başa dönüyor. Yani ilköğretim çağına fakat ilköğretimden hemen sonra doğru yönlendirmelerle insanlar mesleğe yönlendirilebilir. Okulumuzun mezunları şimdi okulumuza katkı sunmaya başlıyorlar. Van'da şuanda Edremit, Tuşba ve Erciş ilçelerinde bu tür okullar hizmet vermekte. Daha önceleri çıraklık okulu olarak biliniyordu. Şimdi artık mesleki eğitim merkezi olarak adlandırıldı. Yaygın eğitime örgün eğitimde eklendi. Şuan bizde kalfalık belgesini alan bir insan ustalık belgesini aldıktan sonra fark dersleri vererek de meslek lisesi mezunu durumuna da gelebiliyor. Bu okulun en büyük artısı iş hayatının içinde iş hayatıyla birlikte yetiştiği için mezun olduğunda direkt olarak iş hayatının içinde kendini bulabiliyor. İstihdam konusunda çok güçlü, Pratik anlamında daha da güçlü, Kalfalık belgesini alan bir kişi mesleğinin gereksinimlerini yerine getirmiş olur, rahatlıkla çalışabilir. Ustalık da bunun bir üst düzeyidir. Birçok iş kolunda olduğu gibi tekstil kente de ciddi anlamda hitap edeceğiz' dedi.