​Şanlıurfa'da Valilik tarafından 'uygun!' görülmediği gerekçesiyle 'O'nu oku, O'nu Yaşa Ödüllü Siyer Sınavı'na izin verilmezken kitaplarında lezbiyenliği teşvik eden bir yazarın yoga projesine izin verilmesi tepkilere neden oldu.

Peygamber Sevdalılar Vakfının Türkiye genelinde 17 Şubat'ta düzenleyeceği 'O'nu oku, O'nu Yaşa Ödüllü Siyer Sınavı'na Peygamberler şehri Şanlıurfa'da izin verilmemesi tepkilere neden oldu.

Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünün Türkiye geneli okullarda yoga etkinliklerinin yapılmasına izin vermesi ise şaşkınlıkla karşılanırken projenin mimarı Ece Vahapoğlu'nun, kitaplarında lezbiyenliği teşvik ettiği ortaya çıktı.

Peygamber Sevdalıları Vakfı üyelerinden Şanlıurfa Genç Düşünce Akademisi Derneği, kent genelinde 17 Şubat'ta 'O'nu oku, O'nu Yaşa Ödüllü Siyer Sınavı' düzenlemek için ilgili yerlere başvuruda bulundu.

Yapılan başvurunun ardından Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürlüğü de bir yazı yazarak Siyer Sınavının yapılmasına izin verilmediğini belirtti.

Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin adına, İl Milli Eğitim Müdür Vekili İbrahim Canbek imzasıyla 13 ilçenin Milli Eğitim Müdürlüğüne gönderilen yazıda, 'Şanlıurfa Genç Düşünce Akademisi Derneği tarafından; 17 Şubat 2019 Pazar günü saat 11.00'da yapılması planlanan O'nu oku, O'nu Yaşa temalı Siyer Sınavı Yarışmasının yapılması Valiliğimizce uygun görülmemiştir. Yazının ivedilikle okul müdürleri ve öğrencilere duyurulması, okullarda sınavın yapılmasına izin verilmemesi hususunda bilgi ve gereğini rica ederim.' denildi.

Öte yandan kitaplarında lezbiyenliğe teşvik eden Ece Vahapoğlu adlı bir yazara ait firmanın yoga projesinin kabul edilmesi ise akıllarda soru işaretlerine neden oldu.

MEB yoga etkinliğini onayladı

Türkiye geneli resmî/özel tüm anaokulu, ilkokul, ortaokul, lise ve dengi okul öğrencilerine yönelik yoga eğitimi için yapılan müracaatı değerlendiren Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü okullarda bu etkinliğin yapılmasına müsaade etti.

Söz konusu etkinlik hakkında Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından tüm okullara gönderilen yazıda, 'Fit21 By Ece Vahapoğlu Firmasının; 2018-2019 eğitim öğretim yılında, Türkiye geneli resmî/özel tüm anaokulu, ilkokul, ortaokul, lise ve dengi okul öğrencilerine yönelik, öğrencilere kendilerinin farkında olmalarını sağlamak, çocuklarda konsantrasyonu artırmak; arkadaşlığı, paylaşmayı ve sosyalliği artırmak, pedogojik oyun anlatımıyla yoga nefes egzersizleri yaptırmak amacıyla ekli bilgi ve belgeler doğrultusunda ücretsiz 'Ece Vahapoğlu ile Çocuk Yogası' etkinliği düzenleme talebine ilişkin ilgi yazı ve ekleri incelenmiştir. Duyurusuna http://yegitek.meb.gov.tr/www/sosyal-etkinlikler/kategori/19 linkinden ulaşılabilecek olan söz konusu etkinliğin; Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, Millî Eğitim Temel Kanunu ile Türk Millî Eğitiminin genel amaçlarına uygun olarak, yürürlükte olan tüm düzenlemelerde belirtilen hüküm, esas ve amaçlara aykırılık teşkil etmeyecek şekilde, denetimleri ilgili okul, ilçe/il millî eğitim müdürlükleri tarafından gerçekleştirilmek üzere, derslerin aksatılmaması, gönüllülük esasına göre yapılması hususunda bilgilerinizi ve gereğini arz/rica ederim.' ifadelerine yer verildi.

Peygamberler şehri Urfa'da, Hazreti Muhammed'in hayatını konu alan böyle bir sınavın yapılmasına izin verilmemesi akıllarda soru işaretleri bırakırken MEB'in yazısıyla tüm okullarda yoga için etkinlik düzenlenecek olmasına izin verilmesi ise tepkiyle karşılandı.

Projenin mimarı kitaplarında lezbiyenliği teşvik ediyor

Projenin mimarı Ece Vahapoğlu'nun ise kitaplarında lezbiyenliği teşvik ettiği görüldü.

Vahapoğlu'nun, 'Öteki' adlı kitabının tanıtım bölümünde yer alan ve yazmaktan haya ettiğimiz ifadeler dahi ahlaksızlığa özendirirken kamuoyu, halkın inanç ve kültürleriyle bağdaşmayan, Hinduizm, Budizm gibi sapkın inançlarda yer alan yoganın okullarda uygulanmasına izin verilirken Müslümanların asli değeri olan Hazreti Muhammed'in hayatını konu alan Siyer Sınavına izin verilmemesi yanlışından bir an önce dönülmesini bekliyor.

Öte yandan, yoga projesine ilişkin duyurunun Şanlıurfa/Eyyübiye Selçuklu İlkokulu sitesinde de yayımlandığı, İLKHA muhabirinin konu hakkında Eyyübiye İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüyle görüşmesinin ardından söz konusu duyurunun kaldırıldığı görüldü. (Fırat Arslan- İLKHA)