Türkiye'nin en fazla kar alan illerin başında gelen Bitlis'te, kar kalınlığı 5 metreyi aşan köy yollarında, Bitlis İl Özel İdare ekipleri tarafından karla mücadele çalışması sürüyor.

Türkiye'nin en fazla kar alan illerin başında gelen Bitlis'te, kapalı bulunan köy ve mezraların yolları Bitlis İl Özel İdare ekipleri tarafından, karla mücadele çalışmasıyla açılıyor.

Yüksek kesimlerde kar kalınlığı 5 metreyi aşan köy yollarındaki çalışmalar aralıksız sürüyor. Ekipler, GSM operatörlerine ait baz istasyonun arızasının giderilmesi için 2 ayı aşkın zamandır yolu kapalı olan köy yolunu yoğun bir çalışmanın ardında açtı.

İl Özel İdaresi, 70 iş makinesi ve 90 personelle yürüttüğü yoğun karla mücadele çalışmasının ardından kapalı olan tüm köy ve mezra yollarını ulaşıma açtı. Merkeze bağlı bazı köylerde iletişim sıkıntısı yaşandığı için özel idare ekipleri,GSM operatörlerine ait baz istasyonun arızasının giderilmesi için kimsenin yaşamadığı Yücebaş (xartikox) köyünün 3 kilometreli yolunu 48 saat çalışmanın ardında açabildi. Çalışan iş makineleri kar kalınlığı 5 metreyi aşan köy yolunda zorlukla ilerleyebildiği görüldü.

Yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Bitlis İl Özel İdaresi Merkez Şantiye Şefi Nail Aşit, baz istasyonun bulunduğu ve kış ayında kimsenin yaşamadığı Yücebaş köyünün yolunu yapılan yoğun karla mücadele çalışmasının ardında açıldığını söyledi.

'3 kilometrelik yolu 48 saatte açabildik'

Aşit, 'Merkeze bağlı Yücebaş köy yolunda karla mücadele çalışması yapmaktayız. Elektrik şirketinden gelen ihbar ile bölgede bulanan iletişim hattında bir arıza olduğu bilgisi verildi. Bu köyde kimse yaşamadığı halde sırf çevre köylerimizin iletişimi kopmasın diye boş olan köyümüzün yolunu açıyoruz. Ekipler arızaları kontrol ediyorlar. Burada yaklaşık 5 metrede karla mücadele ediyoruz. Arkadaşlarımız sabahın erken saatlerinde çalışmaya başladılar. Ancak yaklaşık 7 saatte bir kilometre yol açabildiler. Karla mücadelede yaklaşık 70 araç 90 personelle gece gündüz çalışıyoruz. Burası Bitlis'in en fazla kar alan köyüdür. İnşallah yarın akşama kadar yolu açacaklardır. Bu köyümüzde kışın kimse yaşamıyor. Yazın burada yaşam var. Civar köylerde iletişim hatlarında arıza olduğundan dolayı bu arızanın giderilmesi için kimsenin yaşamadığı köyün yolunu açıyoruz. 3 kilometrelik yolu yaklaşık olarak 48 saatte ancak açabildik. Bunun için de 600 litre mazot harcadık.' dedi. (Şükrü Tontaş-İLKHA)