Siyonistlere karşı amansız mücadelesiyle öne çıkan Hizbullah komutanlarından İmad Muğniye, MOSSAD ajanları tarafından 12 Şubat 2008'de düzenlenen bombalı saldırı sonucu şehid oldu. Muğniye, şehadetinin 11. Yılında rahmetle yad ediliyor.

Hacı Rıdvan adıyla tanınan İmad Muğniye, 1962 yılında Lübnan'ın güneyindeki Sur kentinde dünyaya geldi. Çiftçi bir ailenin çocuğu olan Muğniye, ilköğretim ve lise eğitimini Lübnan okullarında tamamladı.

Muğniye'nin direniş hareketleriyle ilk teması henüz 15 yaşındayken, 1977'de gerçekleşti. Muğniye, Lübnanlı fikir ve aksiyon adamı Enis Nakkaş'ın yanına giderek askeri eğitim almak, siyonist rejime karşı mücadele etmek istediğini bildirdi.

Muğniye, 1982 terör rejimi işgalinden sonra model aldığı şahıslardan olan Dr. Mustafa Çamran ve Musa Sadr önderliğinde kurulan Emel Hareketi içerisinde yer aldı.

1982 ile 1985 yılları arasında, Lübnan Hizbullah'ın manevi lideri olarak nitelendirilen Muhammed Hüseyin Fadlullah'ı koruma görevini yürüten Muğniye, daha sonra savaş meydanındaki planlamaları ve komuta etme alanındaki yeteneğinden dolayı Hizbullah'ın özel operasyonlarından sorumlu oldu.

İmad Muğniye 25 yıl boyunca 42 devlette, CIA ve MOSSAD ajanları tarafından aranıyordu. Geçen 25 yıllık süre içerisinde Muğniye, gece gündüz demeden siyonist rejime karşı tarihi zaferin kazanılması için çalıştı. Bir dönem ABD, Muğniye'nin yeri hakkında bilgi verenlere 25 milyon dolar ödül vereceğini de ilan etmişti.

İslam gençliğine örnek hayatları ve mücadeleleriyle yeni ufuklar açan mümtaz şahsiyetlerden biri olan ve siyonistlere karşı amansız mücadelesi ile öne çıkan liderlerden biri de İmad Muğniyedir.

İmad Muğniye, Ragıb Harb ve Seyyid Abbas Musevi'den sonra işgalciler tarafından düzenlenen terör saldırısı sonucu şehid olan üçüncü üst düzey Hizbullah yetkilisiydi.

Annesinin dilinden Muğniye

İmad Muğniye'nin annesi oğlunu şöyle anlatıyor:

'Hac İmad, daha çocukluktan itibaren farklı ve kendine özgü bir şahsiyete sahipti, az konuşur ve daha çok amel ehliydi. Bu özellikleri, İmam Hüseyin'in bereketi sayesinde edinmişti, zira Hac İmad, bu büyük İmam'ın hayatı ve şehadetinden oldukça etkilenmişti. Muharrem günlerinde yas toplantısı evimizde yapılırdı ve bir kişi ağıt okurdu. Fakat Şehid Muğniye, bu tarza itiraz ederdi ve sürekli İmam Hüseyin'in hayatının ağıt okumaktan daha geniş ve derin boyutlara sahip olduğunu vurgulardı.'

Çocukluğu farklıydı

Muğniye, daha 13 yaşlarında siyonistlere karşı aleni ve sürekli bir savaşa girişmişti. En önemli amacı, Siyonist işgalin sonlanmasıydı.

Hac İmad, çocukluğunu ve gençliğini kendi akranları ve yaşıtları gibi geçirmedi, oyun ve eğlence peşinde değildi, bilakis ilim ve amel için çaba sarfediyordu. Bu nedenle, onun hayatında oyun ve eğlencenin bir önemi yoktu ve daha 12 yaşındayken, 'Dil, senin muhafızındır, eğer korursan seni korur ve eğer ona ihanet edersen sana ihanet eder' başlığıyla bir makalesi el-Halic dergisinde yayınlanmıştı.

İmad Muğniye'nin hayatındaki bir diğer detay ise iki kardeşi Cihad ve Fuad'ın da şehitler kervanına katılmış olmalarıdır.

Şehid İmad Muğniye'nin annesi çocuklarının ardından şu ifadeleri kullanarak büyük bir örnekli sergilemişti:

'Cihad ve direniş yolunda önemli bir rol alan üç şehidin annesi olduğum için Allah'a şükrediyorum ve inşallah daha önce sabrettiğimiz gibi bundan sonrada sabredenlerden oluruz.'

Muğniye'nin işgalcilere yönelik düzenlediği ve planladığı eylemelerin bazıları:

Muğniye, işgalci rejim ve emperyalist Amerika hedeflerine yönelik birçok eylemden sorumlu tutulmaktadır. Şehid Muğniye'nin sorumlu tutulduğu operasyonlardan bazıları şunlardır:

- Nisan 1983'de Beyrut emperyalist Amerika'nın Konsolosluğu'nun bombalanması operasyonunu planladı. Bu eylemde, 63 Amerikalı ve Lübnanlı asker öldü.

- Beyrut'taki Amerika Marines kuvvetleri karargahının bombalanması eylemini organize etti. Bu operasyonda da 241 Amerikalı öldü.

- Beka'da 58 Fransız'ın öldüğü askeri kışlasının bombalanması eylemini planladı.

- 1985 yılında Beyrut havaalanında, Amerikan TWA uçağının kaçırılmasında rol üstlendi ve uçaktaki Amerikan Marines kuvvetlerinden bir subayı öldürdü.

- Arjantin'in Buenos Aires şehrinde 85 kişinin ölümüne neden olan bir siyonist merkezi ve siyonist büyükelçiliğinin hedef alan bombalı eylemi planladı.

- İşgalci siyonistlerin Caitit 13 birliğinin hedef alındığı, Ensariye'deki Abbas'ın Tuzağı adlı operasyonu gerçekleştirdi.

- 2000 yılında Şeba çiftliklerinde siyonist işgalcilerin esir alınması operasyonunu planladı. 2000'li yıllarda verdiği mücadeleyle, işgalci siyonistlerin Güney Lübnan'dan çıkmasını sağladı.

- Temmuz 2006'da iki siyonist işgalcinin esir alındığı Ayta Şaab operasyonunu gerçekleştirdi. Bu operasyon sonrasında patlak veren Temmuz 2006 savaşında Hizbullah savaşçılarını yönlendirdi. (İLKHA)