Haber Merkezi
İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Mahmut Sünnetçioğlu, '9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü' etkinlikleri kapsamında bir açıklamada bulundu.
Van İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Mahmut Sünnetçioğlu, '9 Şubat Dünya Sigara Bırakma Günü' etkinlikleri kapsamında sigara bağımlılığının tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu belirtti.
Sigara Bağımlılığı tedavi edilebilir bir hastalıktır. Birey karar verdiğinde bilimsel olarak kanıtlanmış yöntemlerle bu hastalıktan kurtulmak mümkündür. Her şey kişinin karar vermesiyle başlar ama iç çatışmaları yüzünden bu kararı olabildiğince erteler, sonunda kişi bırakma gününe dek düşünmeme eğiliminde olur.
2030 YILINDA 8 MİLYON İNSANIN HAYATINI KAYBEDECEĞİ TAHMİN EDİLMEKTEDİR
Her yıl dünyada yaklaşık olarak 6 milyon insanın tütün ve tütün ürünlerinin kullanımına bağlı olarak öldüğünü ve bu ölümlerin 600 bininin sigara dumanından pasif etkilenmeye bağlı olduğun dile getiren İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Mahmut Sünnetçioğlu yaptığı açıklamada 'Bu konuda yeterli önlem alınmadığı takdirde 2030 yılında 8 milyon insanın tütün ve tütün ürünleri nedeniyle hayatını kaybedeceği tahmin edilmektedir' dedi.
SEVDİKLERİMİZ İÇİN, SEVENLERİMİZ İÇİN, BU GÜN VE YARINLARIMIZ İÇİN, BU ADIMI ATMANIN BU GÜN TAM ZAMANI
Sigara bağımlılığının tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu belirten Doç. Dr. Sünnetçioğlu 'Bu hastalığı bertaraf etmek için öncelikle kararlı bir duruş sergileyerek tütün ve tütün ürünlerinden uzak durmalıyız. Sigarayı bırakmaya karar vermek tedavinin ilk adımıdır. Sevdiklerimiz için, sevenlerimiz için, bu gün ve yarınlarımız için, bu adımı atmanın bu gün tam zamanı. Sigarayı bırakanlar ilk 20 dakikadan itibaren faydasını görmeye başlar. İlk 20 dakikada kalp atışı hızı normal değerine düşer, 12 saatten itibaren kandaki karbondioksit seviyesi normale döner. 2 hafta ile 3 ay arasında kişinin akciğer fonksiyonlarında düzelme görülür. 1-9 ay arasında ise öksürme ve nefes darlığı gibi belirtiler azalır. 1 yılın sonunda koroner kalp hastalığı riskiniz sigara içen birinin yarısı kadardır. 10 yılın sonunda akciğer kanseri riskinin sigara içen birinin yarısı kadar olduğu bilinmektedir. 15 beş yıl sonra koroner kalp hastalığı riski sigara içmeyen biriyle aynı seviyeye iner' diye konuştu.
SİGARA BIRAKMA POLİKLİNİĞİ ÜCRETSİZ OLARAK HİZMET VERMEKTEDİR
Bu gün yeni bir başlangıç için, sigara bağımlılığının bir hastalık olduğunu kabul edip tedavi için vatandaşların en yakın 'Sigara Bırakma Polikliniğine' davet eden Doç. Dr. Sünnetçioğlu, 'Bu konuda Van Devlet Tiyatrosu binasının arkasında bulunan Sağlıklı Hayat Merkezi( SAHAM) hizmet binamızda Sigara Bırakma Polikliniği mevcut olup, vatandaşlarımıza ücretsiz olarak hizmet vermektedir. Ayrıca SBÜ. Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde de Sigara Bırakma Polikliniği mevcuttur' şeklinde konuştu.
SEVDİKLERİMİZİN SAĞLIĞI İÇİN ONLARI SİGARA DUMANINDAN UZAK TUTUNUZ
Sağlık Bakanlığı, sigarayı bırakmak isteyenlere destek olmak amacıyla 2010 yılından itibaren Alo 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı'nı hizmete sunduğunu da belirten Doç. Dr. Sünnetçioğlu, 'Böylece destek almak isteyen kişilerin, bağımlılık düzeylerine göre sigara bırakma planı yapmalarına destek Olunmakta ya da bu kişiler sigara bırakma polikliniğine yönlendirilmektedir. Sizlerin, ailenizin, sevdiklerinizin ve gelecek nesillerin sağlığının korunması için sigara bağımlılığı hastalığından kurtulun. Sigara içmeyin ve ailenizin ve çocuklarınızın sağlığı için onları sigara dumanından uzak tutunuz. Unutmayınız ki; kapalı alanda içilen sigara dumanı havalandırma ile etrafa yaydığı zararlı atıklardan ortamı asla arındırmaz. Sağlıklı bir gelecek için İlimizde Dumansız Yaşam Kültürünün oluşturulmasına katkı sağlayan herkese teşekkür ederiz' ifadelerini kullandı.