Cemal Kaşıkçı cinayetinde BM soruşturma raporu açıklandı. Raporda Kaşıkçı'nın Suudi yetkilileri tarafından önceden planlanarak öldürüldüğü vurgulandı.

irleşmiş Milletler, Suudi Arabistan Başkonsolosluğu'nda öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı'ya ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada kanıtların, Cemal Kaşıkçı'nın Suudi yetkililerce önceden planlanan vahşi bir cinayetin kurbanı olduğunu gösterdiği belirtildi.

Suudilerin, başkonsolosluktaki arama çalışmalarına 'ciddi şekilde' engel olduğu da ifade edildi.

Geçtiğimiz haftalarda Türkiye'ye gelerek incelemelerde bulunan BM raportörü Agnes Callamard da, 'Ekibim, Türk istihbaratının elde ettiği kan donduran ses kayıtlarının bir kısmını dinledi.' dedi.

Kaşıkçı'nın öldürülmesinin uluslararası hukukun ve uluslararası ilişkilerin ihlali olduğunu belirten Callamard, 'Türkiye'nin Kaşıkçı cinayetindeki etkili, kapsamlı, tarafsız ve şeffaf soruşturması Suudi Arabistan tarafından ciddi şekilde baltalandı.' değerlendirmesinde bulundu.

Suudi Arabistan'ı resmi olarak ziyaret etmek için başvuru yaptığını da ifade eden Callamard, Kaşıkçı cinayeti davasında adil yargılama konusunda ciddi endişeleri olduğunu söyledi. BM Rportörü, cinayet hakkında elinde bilgi ve belge olanların haziran ayında yayınlanacak final raporundan önce ortaya çıkmasını da istedi.

Washington Post gazetesi yazarı olan Kaşıkçı geçen yıl 2 Ekim günü Suudi Arabistan'ın İstanbul başkonsolosluğunda öldürülmüştü. (İLKHA)