Türkiye, deniz ve limanlarda kaçakçılıkla mücadele için İspanya ve Fransa ile iş birliğine gitti.

Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü ile İspanya-Fransa Gümrük İdareleri arasında yürütülen 'Türk Gümrük İdaresinin Deniz Gözetim Kapasitesinin ve Operasyonel Prosedürlerinin Geliştirilmesi Eşleştirme Projesinin' resmi kapanış töreni gerçekleştirildi. Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca Yılmaz Batur, burada yaptığı konuşmada, 2018 sonu itibarıyla dünya ticaretinin yüzde 90'ının deniz yoluyla gerçekleştiğini belirterek, bakanlık olarak deniz ve limanlar özelinde de kaçakçılıkla mücadeleyi sürdürdüklerini bildirdi.

Bakanlığın, gümrüklerdeki teknolojik dönüşüme ilişkin hizmetleri hakkında bilgi veren Batur, gümrük işlemlerinin elektronik ortamda gerçekleşmesi için otomasyon çalışmaları yürüttüklerini ve yeni gümrük kapılarının yanında mevcut gümrük kapılarını modernize ederek yeniden hizmete açtıklarını belirtti.

Batur, kaçakçılıkla mücadele konusunda kararlı olduklarını vurgulayarak, '2018 sonu itibarıyla dünya ticaretinin yüzde 90'ı deniz yoluyla gerçekleşiyor. Bakanlık olarak deniz ve limanlar özelinde de kaçakçılıkla mücadeleyi etkinlikle sürdürüyoruz. Deniz ticaretinin sağladığı imkanlar yanında riskleri de beraberinde getiriyor. Deniz yolunda gerçekleştirilen kaçakçılık girişimleri ve yasa dışı göç faaliyetleri ülkelerin güvenliğine yönelik tehdit oluşturuyor.' dedi.

İspanya'nın Ankara Büyükelçisi Juan González-Barba Pera da projenin ortak deneyim paylaşımı açısından önemli olduğunu dile getirdi.

Pera, 'İspanya ve Türkiye olarak şu ana kadar 26 projede ortak çalıştık ve tüm eşleştirme projelerini başarıyla tamamladık. Bu proje, Türkiye'nin söz konusu alandaki uygulamalarını AB uygulamalarıyla uyumlu hale getirdi. Türkiye'nin AB'ye yakınlaşma süreci uzun bir süreç ve bu süreçte Türkiye'yi destekliyoruz. Türkiye'nin AB üyesi olmasını istiyoruz.' (İLKHA)