Sedat Karatay/Vanolay

Van'da Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) koordinasyonunda 'Devlet Destekleri Bilgilendirme Toplantısı' düzenlendi.

VAN TSO'da düzenlenen Seminere, DAKA YDO Koordinatörü Sinan Sarıkaya, TKDK Van İl Koordinatörlüğü Uzmanı Yusuf Öztürkci, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Ziraat Yüksek Mühendisi Gülistan Korkmaz ve KOSGEB İl Müdürlüğü Kobi Uzmanı Sema Yaşar tarafından devlet tarafından sunulacak olan destekler hakkında bilgiler sunuldu.

Açılış konuşmasını yapan Yönetim Kurulu Üyesi Şefik Eren'in, 'DAKA, KOSKEP, TKDK ve Tarım Orman İl Müdürlüğünün teşvikleriyle alakalı Devlet destekleri hakkında bir bilgilendirme yapacaklar.' dedi.

101, 102 ve 103 başlıkları altında destek sunduklarını belirten, TKDK İl Koordinatörü ve Uzmanı Yusuf Öztürkçü, '101 dediğimiz hayvancılık faaliyetleri, 103 Gıda işleme paketleme sektörüyle alakalı desteklemelerimiz, 102 de daha çok kırsal alanlarda olan yatırımlar ve daha çok çiftlik faaliyetlerini çeşitlendirilmesi alakalı yatırımlar. Kurumumuzun kabul ettiği yatırımlar genel olarak kamu tüzel kişiliği hariç olmak üzere yani kamu kurumları başvuru yapamıyorlar. Kamu tüzel kişilikleri dışındaki gerçek ve kişiliklerin başvurularını kabul ediyoruz. Başvuru sahiplerinin Sosyal güvenlik ve vergi borçlarının olmaması gerekiyor, başvuru sahipleri 65 yaşını geçmemiş olmaları gerekiyor. Başvuru sahibinin yatırımın uygulanacağı arazide herhangi bir ipotek takibat bulunmaması gerekiyor. Aynı zaman da adli sicil kaydının hırsızlık, yağma, rüşvet ve güvenliği kötüye kullanma gibi suçlardan kesin yüküm giymeme şartı bulunuyor, desteklediğimiz alanlar içinde tüm alanlar için geçerli olan yatırımlarımız ve desteklerimiz yapım işleri makine ve ekipman alımları genel harcamalar dediğimiz daha çok danışmanlık hizmetleri ve görünürlük işte Avrupa ve Türkiye cumhuriyetinin eş finansmanıyla desteklendiğini gösteren tabela veya pano yapımına destek veriyoruz. Ayrıca bu yapım işi makine, ekipman genel harcamalar desteklediğimiz hiçbirinin faydalanacağına KDV ödenmiyor. Yatırımcılarımıza KDV olarak ekstra bir dolaylı bir desteğimiz var.

Öztürkçü, 'Desteklemediğimiz yatırımlar nelerdir, Arazi alımlarına destek vermiyoruz, kiralama giderleri ikinci ele makine ekipman canlı hayvan alımı, traktör ayrı katkılar ve işletmeler için herhangi bir desteğimiz bulunmuyor. Hayvancılık faaliyetleri altında süt üretimi, kırmızı et üretimi kanatlı et üretimi ve yumurta tavukçuluğuna destek veriyoruz. Süt üretiminde İnek, Manda, Koyun ve Keçi üretecek işletmelere de destek sunuyoruz yine kırmızı et üretiminde Sığır, Manda, Koyun ve Keçiye kanatlı et üretimine broyler etlik tavuk hindi ve kaz üretimine destek veriyoruz. Yumurta işletmelerine destek veriyoruz. 103 İşleme ve paketlemeyle alakalı desteklerimiz süt ve süt ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, et ve et ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması meyve sebzelerin pazarlanması ve su ürünlerinin pazarlanması ve işlenmesine destek sunuyoruz.' dedi

KOSGEP DÜŞÜK, ORTA VE YÜKSEK STATÜ İŞLETMELERE DESTEK VERİLECEK

Kobi Uzmanı olarak KOSGEP Van Müdürlüğünde görev yapan Sema Yaşar ise, halı hazırda sanayi ve teknoloji bakanlığının ilgili bir kamu kurumunun kuruluşu olup tüzel kişiliğine haiz ve bütün işlemlerinde özel hukuk hükümlerine tabi olarak görev yapmaktadır. 1 Ocak 2019 tarihinde yani destek programımız girişimciliği geliştirme ve destek programı adı altında yürürlüğe girmiştir. Bu destek programının amacı girişimcilerin iş kurma ve yürütme konularında bilgi ve becerilerini geliştirmek başarılı iş planlarının iş modellerini ödüllendirmek, girişimcilik eko sisteminde yer alan aktörler arasında ki iş birliğini artırmak ve en önemlisi de yani kurulan işletmelerin en kırılgan olduğu dönemde gerekli destekleri sağlamaktır.

Yaşar, 'Geleneksel girişimci programında işletmesini kuran işletmeciye gerçek statüsünde kurmuşsa 5 bin lira sermaye şirketi statüsünde kurulmuşsa 10 bin lira işletme desteği verilecek. Bunun dışında da birinci veya ikinci yılsonlarında işletmenin beraberinde çalıştığı personel sayısına bağlı olarak da performans desteği verilecek. İleri girişimci programında ise bu geleneksel girişimcideki var olan desteklere ek olarak işletmenin teknolojik düzeyine bağlı olarak düşük teknolojide kurulan bir işletmeye 100 bin lira orta yüksek teknolojideki işletmeye 200 bin lira ve yüksek teknolojideki işletmeye 300 bin lira olmak üzere makine teçhizat ve yazılım hibe desteği verilecektir. Ayrıca bu işletmelerin ileri girişimci işletmelerin destek sürecin boyunca daha sağlıklı hareket edebilmelerini sağlamak amacıyla mentöllü koçluk danışmanlık desteğiyle 10 bin lira olarak bu destek kapsamında sunulmaktadır.' ifadelerini kullandı.

VAN KOYUN, YONCA, KORUNGA VE MERA VARLIĞINDA TÜRKİYE'DE BİRİNCİ SIRADA

Van İlinin Koyun varlığında Türkiye'de birinci sırada olduğu belirten Ziraat Yüksek Mühendisi Gülistan Korkmaz ise, 'Koyun varlığına bakıldığında yüzde 80 oranında Türkiye'de şuan birinci sıradayız, yonca üretiminde yine birinci sıradayız yüzde 14'lük, 2 milyon ton bir üretimle, Korunga üretiminde Ülkemizde yine yüzde 21'le 431 bin ton üretimle yıllık yine Türkiye'de birinci sırada yer almaktayız. Mera varlığında da Ülke genelinde yüzde 10'una sahip birinci sıradayız. Su avcılığında yine birinci sıradayız. Bu kapsamda, hayvancılık desteklerimiz, Buzağı desteğimiz, 4 aylık ve üzeri yaş buzağılara yıllık buzağı başına 300 TL bir ödeme yapıyoruz. Suni tohumlama desteğimiz ise eğer suni tohumlamayla elde ediliyorsa işletmede hayvan başına 500 TL yıllık bir ödememiz var. İşletmeye her yetiştirdiği Hayvan başına Koyun, Keçi için yine 25 TL bir ödememiz var bir dipnot daha söyleyeyim, bu açıkladığım rakamlar aslında 2018 yılının rakamları 2019 yılının tebliği henüz yayınlanmadığı için 2019'da bu rakamların daha üzerinde olacaktır. Onu da burada belirteyim. Anaç manda desteğimiz hayvan başına 250 TL malak desteğimiz ise 350 TL eğer soy kütüğüne kayıtlıysa bu destek 400 TL'ye kadar çıkabiliyor.' şeklinde konuştu.

Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) ev sahipliğinde yapılan toplantıya DAKA, TKDK KOSGEB ve Tarım ve Orman İl Müdürlüğü uzmanları, Van ESOB Yönetim Kurulu Başkanı İsa Berge ile vatandaşlar katıldı.