2015 yılında Bodrum açıklarında boğularak cesedi kıyıya vuran 2 yaşındaki Aylan Kurdi'nin ismi, Akdeniz'de mültecileri kurtarma görevini üstlenen 'Professor Albrecht Penck' adlı kurtarma gemisine verilecek.

Konuyla ilgili Sea Eye (Deniz Gözcüsü) adlı yardım kuruluşu tarafından yapılan açıklamada, kendilerine ait 'Professor Albrecht Penck' adlı kurtarma gemisinin adının 4 yıl önce 2 yaşındayken Bodrum açıklarında ölen Suriyeli Alan Kurdi'nin adıyla değiştirileceğini açıkladı.

10 Şubat'ta İspanya'nın Palma de Mallorca limanında düzenlenecek olan isim verme törenine, Aylan bebeğin babası Abdullah Kurdi ile teyzesi Fatıme Kurdi de katılacak.

Söz konusu isim değişikliği ile Akdeniz'deki sığınmacılara dikkat çekmek istediklerini belirten Sea-Eye Sözcüsü Gorden Isler, 'Bu isim değişikliği ile Akdeniz'deki sığınmacılarla ilgili süregelen tartışmaların özünün insanlar olması gerektiğine dikkat çekmek istedik. Her gün Akdeniz'de boğulan insanlar ve onların sevenlerinin yaşadığı bitmek bilmeyen acılar gündemimizde yer alıyor. Esnaf, avukat, doktor, broker, emekli ve öğrencilerden oluşan yüzlerce gönüllü mürettebat üyemiz, 2016 yılından bu yana gemilerimizle 60'tan fazla olayda 14 binden fazla hayat kurtardı. Annelerinin ve babalarının yanında uygun olmayan botlarda bulunan birçok çocuk da dahil.' dedi.

Sea-Eye yardımcıları da devletin siyasi nedenlerle boğulan mültecileri arama kurtarma çalışması yürütmediği zamanlarda bu gönüllü insanların yardım kuruluşlarının yanında yer alarak çalışmada bulunduklarını kaydetti.

Neler olmuştu?

Kobani'de yaşayan Kurdi ailesi, üç çocuğu ile birlikte Suriye sınırından Türkiye'ye girdi. Aile önce İstanbul'a oradan da Bodrum'a geçti. Bodrum'da bir müddet kalan aile, tarih 2 Eylül 2015 yılını gösterdiğinde Yunanistan'ın Kos adasına geçmek için Akyarlar koyundan denize açıldı.

Denize açıldıkları bot 10 kişilikti ama organizatör bota 17 kişi almıştı. Bot ağırlaşacağından organizatör, bota aldığı insanların can yeleklerini zorla çıkarttırıp denize attı. Ülkelerindeki savaştan kaçarak minik çocuklarıyla umut yolculuğuna çıkan Aylan ailesinin içinde bulunduğu bot, fazla kişiden dolayı su almaya başladı ve bir müddet sonra battı.

Yaşanan olayda 27 yaşındaki eşi Zahim Kurdi, oğulları 2 yaşındaki Aylan Kurdi ile 3 yaşındaki Galip Kurdi'yi yitiren ve kendisi de bitkin halde sahile ulaşan acılı baba Abdullah Kurdi, çocuklarının ellerinin arasından kayarak boğulduklarını anlatmıştı. Olayda 8'i çocuk 12 kişi hayatını kaybetmişti.

'İnsanlık kıyıya vurdu'

Kurdi ailesinin en küçük bireyi 2 yaşındaki Aylan Kurdi'nin Bodrum'da kıyıya vuran cansız bedeni dünyayı derinden sarsmıştı. Ardından ağabeyi 3 yaşındaki Galip Kurdi'nin de cansız bedeni 50 metre arayla kıyıya vurmuştu.

Kamuoyu, bu trajik olayı 'İnsanlık kıyıya vurdu' diyerek, kıyıya vuranın Aylan bebek değil, insanlığın vicdanı olduğuna dikkat çekmişti.

Alan Kurdi'nin sahilde kıyıya vuran cansız bedeninin çekildiği fotoğraf, dünya kamuoyunda büyük bir yankı uyandırmış ve mültecilere bakış açısını değiştirmişti.

Lakin Aylan Kurdi'den sonra Akdeniz, yine onlarca çocuk ve mültecinin mezarı oldu, olmaya devam ediyor. (Muhammed Said Aksoy – İLKHA)