Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) ödemeler dengesi ekim ayı rakamlarını açıkladı.

Ödemeler dengesi ekim ayı rakamları açıklandı. Cari işlemler hesabı, bir önceki yılın ekim ayında 3 milyar 837 milyon ABD doları açık veren cari işlemler hesabı bu yılın ekim ayında 2 milyar 770 milyon ABD doları fazla verdi. Bunun sonucunda, on iki aylık cari işlemler açığı 39 milyar 403 milyon ABD dolarına geriledi.

Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı ise, bir önceki yılın ekim ayında 466 milyon ABD doları açık vermişken, bu ayda 6 milyar 167 milyon ABD doları fazla verdi.

Cari işlemler hesabının fazla vermesinde, bir önceki yılın ekim ayında 5 milyar 643 milyon ABD doları açık veren dış ticaret dengesinin bu yılın aynı ayında 799 milyon ABD doları fazla vermesi ve hizmetler dengesi kaynaklı girişlerin bir önceki yılın aynı ayına göre 447 milyon ABD doları artarak 3 milyar 28 milyon ABD dolarına yükselmesi etkili oldu.

Hizmetler dengesi altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler, bir önceki yılın aynı ayına göre 501 milyon ABD doları tutarında artarak 2 milyar 648 milyon ABD dolarına yükseldi.

Birincil gelir dengesi kalemi altında yatırım geliri kaleminden kaynaklanan net çıkışlar, bir önceki yılın aynı ayına göre 99 milyon ABD doları artarak bir milyar 74 milyon ABD doları olmuştur.

İkincil Gelir Dengesi kalemi kaynaklı girişler, bir önceki yılın aynı ayına göre 168 milyon ABD doları azalarak 105 milyon ABD dolarına geriledi.

Finans hesabı, doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler, bir önceki yılın aynı ayına göre 784 milyon ABD doları azalarak 699 milyon ABD doları olarak gerçekleşti.

Portföy yatırımları 491 milyon ABD doları tutarında net giriş kaydetti. Alt kalemler itibarıyla incelendiğinde, yurtdışı yerleşiklerin hisse senedi piyasasında 94 milyon ABD doları net satış ve devlet iç borçlanma senetleri piyasasında 82 milyon ABD doları net alış yaptığı görüldü.

Yurtdışında gerçekleştirilen tahvil ihraçlarıyla ilgili olarak, bankalar ve diğer sektörler sırasıyla bir milyar 353 milyon ABD doları ve 25 milyon ABD doları net geri ödeme gerçekleşirken, Genel Hükumet 2 bin milyon ABD doları yeni tahvil ihracı gerçekleştirdi.

Diğer yatırımlarda 2 milyar 605 milyon ABD doları tutarında net çıkış gerçekleşti.

Diğer yatırımlar altında, yurtiçi bankaların yurtdışı muhabirlerindeki efektif ve mevduat varlıkları 745 milyon ABD doları net artış, yurtdışı bankaların yurtiçindeki mevduatları ise 515 milyon ABD doları net azalış kaydetti.

Yurtdışından sağlanan kredilerle ilgili olarak, bankalar ve Genel Hükumet sırasıyla bir milyar 383 milyon ABD doları ve 92 milyon ABD doları net geri ödeme gerçekleştirmişken, diğer sektörler 33 milyon ABD doları net kullanım gerçekleştirdi.

Resmi rezervlerde bu ayda bir milyar 713 milyon ABD doları rezerv artışı gözlendi. (İLKHA)