Sarı Yelekliler protestolarını yatıştırma amacıyla televizyondan ulusa seslenen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 'ekonomik ve sosyal olağanüstü hal' ilan ettiğini açıkladı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 10 gün süren sessizliğinin ardından, dört haftadır ülkede hayatı durduran Sarı Yelekliler Hareketi'nin taleplerine yanıt verdi.

DEM parti kapanacak mı? Bakan Tunç'tan açıklama DEM parti kapanacak mı? Bakan Tunç'tan açıklama

Sarı Yelekliler'in en temel talebi olan 'asgari ücretin artırılması' konusunda Macron, 'Asgari ücret, 2019 yılından itibaren ayda 100 Euro artacak.' dedi. Macron, dar gelirlilerin sorunlarının çözümü için ülkede 'ekonomik ve sosyal olağanüstü hal ilan ettiğini' duyurdu.

Günlerdir beklenen açıklamayı canlı olarak değil, bant kaydıyla gerçekleştiren Macron, konuşmasına yaşanan şiddet olaylarına değinerek başladı. Macron, 'Hiçbir öfke, bir polise ya da jandarmaya, ya da kamu binalarına saldırmayı haklı kılmaz. Şiddet başlarsa, özgürlükler durur. Sivil barış için endişe ettiğimiz sürece tüm önlemleri almaya devam edeceğiz.' dedi.

Macron, 'sorumluluğumu kabul ediyorum, sözlerimle insanları kırdım.' ifadesini de kullandığı konuşmasında, hareketin öfkesini azaltmasını umduğu ekonomik adımları açıkladı.

Macron'un getirdiği yeni adımlar şöyle:

-Asgari ücret 2019 yılından itibaren ayda 100 Euro arttırılacak.

-Fazla mesailerden alınan vergiler 2019 yılı boyunca kaldırılacak.

-İşçilerine yılsonu primi ödeyen tüm şirketlerin bu primleri vergiden muaf tutulacak.

-Ayda 2000 Euro'dan daha az kazanan emeklilerden sosyal kesintiler alınmayacak.

-Varlıklı yurttaşlar da bu krizin çözümü için çaba gösterecek. Fransa'da kazanan büyük şirketler Fransa'da vergi ödeyecek. Vergi kaçakları daha sert izlenecek. (İLKHA)