Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, İslami Direniş Hareketi (Hamas) ve Filistin direnişini kınamak için emperyalist ABD tarafından hazırlanan taslak önerisini bugün oylayacak.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Emperyalist ABD'nin İslami Direniş Hareketi (Hamas) ve Filistin direnişini kınamak için hazırlamış olduğu taslağı oylayacak.

ABD Ortadoğu elçisi Jason Greenblatt, teklifin desteklenmesi için birçok ülkeye baskı uyguluyor.

Hamas, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu ve üye devletlere hitaben yazdığı bir mektupta, taslağın kabul edilmesinin işgalci yanlılığı olduğunu söyleyerek, karar taslağının bozulması çağrısında bulundu.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Başkanı sözcüsü Monica Garley, Hamas'ı kınayan ABD kararının geçtiğimiz Pazartesi günü ertelenmesinin ardından Perşembe günü oylanacağını açıklamıştı. New York'taki BM genel merkezinde düzenlenen bir basın toplantısında yaptığı konuşmada,'Toplantı perşembe öğleden sonra, New York'ta yapılacak.' demişti.

ABD taslağın kabul edilmesi için dokuz Arap ülkesine baskı yapıyor

Filistin Enformasyon Merkezinin işgal rejiminin medya kaynaklarına dayandırdığı haberinde, ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin bugün Birleşmiş Milletler Genel Kurul'unda Hamas'ı kınama tasarısının kabul edilmesi için dokuz Arap ülkesine baskı yaptığını bildirdi.

İşgalcilerin Haaretz adlı gazetesinin dünkü sayısında konuyla ilgili yayınladığı haberde, Amerika'nın Ortadoğu Özel Temsilcisi Jason Greenblatt'ın Fas, Umman, Bahreyn, Ürdün, Suudi Arabistan, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Katar'dan diplomatlara bu yönde bir talep götürdüğünü yazdı.

Greenblatt'ın söz konusu diplomatlara gönderdiği mektupta, Filistin Yönetimi'nin gerçekte karar tasarısına karşı olmadığını fakat öyle göründüğünü, Filistin Yönetimi'nin Hamas'ı düşman gördüğünü ve Hamas'a yaptırım uyguladığını söylediği belirtildi.

Amerikan yönetiminden bir kaynağın gazeteye yaptığı açıklamaya göre, Greenblatt, Arap diplomatlara gönderdiği mektupta, bölgenin istikrarını destekleyen ülkelerin karara karşı çıkmak için bir sebeplerinin olmadığını öne sürdü.

Hamas'ın BM Genel Kurulu'nda kınanması için karar tasarısı hazırlayan Amerika, Avrupa ülkelerinin desteğini alabilmek için tasarıda değişiklik yaptı.

Karar tasarısına Filistin uzlaşısıyla Gazze Şeridi'nin Filistin Yönetimi kontrolüne girmesi konuları da eklendi.

Bugün oylanması beklenen karar tasarısının ertelenmesinin tasarının düşmesine yol açabileceği ve bu nedenle Amerikan yönetiminin Arap ülkelerinin tasarıyı engellemeye çalışan ülkelere katılmamasını istediği kaydedildi. (İLKHA)