Kış lastiği takma zorunluluğu yarın itibariyle başlarken mevsimine uygun lastiklerin kullanılması gerektiği noktasında sürücülere önemli uyarılarda bulunan oto lastikçiler, kış lastiğinin kullanılmaması durumunda kaza riskinin artacağını belirttiler.

Türkiye genelinde havaların soğumaya başlaması ve farklı illerde kar yağışının etkili olmasıyla birlikte araç sahipleri de önlemlerini almaya başladılar. Oto lastikçiler ise 1 Aralık'ta araçlara takılması zorunlu olan kış lastikleri için kendilerine yönelen vatandaşların taleplerini karşılamaya çalışıyor. 1 Aralık itibariyle kış lastiği takılmayan araçlara ise 625 TL idari para cezası kesilecek.

Her yıl yüzlerce araç, kış lastiği ihmalkarlığından dolayı kaza yapıyor. Yaşanan kazalarda onlarca kişi hayatını kaybederken, birçok kişi ise yaralanıyor.

Söz konusu kazaların bir nebze de olsa önüne geçebilmek ve kış aylarında daha güvenli bir yolculuk yapabilmek için kış lastiğinin kullanılmasının gerekliliğine vurgu yapan oto lastikçi Ahmet Ayat, kış lastiğinin kullanılmaması durumunda kaza riskinin artacağına dikkat çekti.

8 yıldır lastik sektöründe çalıştığını belirten Ayat, 'Havaların soğumasıyla yaz lastiklerinde sertleşmeler meydana geliyor. Bu sertleşmeler fren mesafelerinin azalmasına neden oluyor. Yolların kaygan olmasından dolayı yol tutuşları zayıflıyor. Yağmur, buzlanma ve kardan dolayı yaz lastikleri istediğimiz performansı vermiyor. Eğer bu kış lastiği kullanılmazsa kaza oranı yükselir, kaza riski de artar. Yaz lastiklerindeki özellikler kış lastikleri gibi değil! Kış lastikleri daha iyi fren tutup yol tutuşunu daha iyi sağladığı için yaklaşan kış mevsimiyle beraber kış lastiğinin takılmasını sürücülere tavsiye ediyoruz.'

'Kış lastiğine eskiye oranla teveccüh artmış durumda'

'Kış lastiğinin muhakkak mali bir külfeti var ama genele vurduğunuzda kışın kış lastiği, yazın ise yaz lastiği kullanılsa sürücüler hem daha avantajlı olur hem de daha güvenli bir yolculuk yapmış olurlar.' diyen Ayat, şunları söyledi:

'Ortalama olarak 4 kış lastiğinin fiyatı bin 500 TL'den aşağı değildir. Medyanın etkisiyle ve vatandaşlarımızın kış lastiği kullandıklarından sonraki farkı gördüklerinden, kış lastiğine eskiye oranla teveccüh artmış durumda ve insanlar kışın başında gelip lastik ve araç bakımlarını yapmaya çalışıyorlar. Şoförlere şunu tavsiye ediyoruz: Araçlarının kış bakımını muhakkak yapsınlar. Bunun için öncelikle lastik bakımı, ondan sonra araçlarının antifriz sularını muhakkak kontrol etsinler. Bununla beraber balatalarını kontrol etsinler. Kışın, iyi bir fren balatası kullanmalarını tavsiye ediyoruz. Yağını da ihmal etmesinler.'

Kış lastiği takmayan sürücülere verilecek ceza ne kadar?

Resmi Gazete'de yayımlanan 687 no'lu Kanun Hükmünde Kararname ile 'kar lastiği' takma zorunluluğuna ilişkin esasları belirleme yetkisi Denizcilik ve Ulaştırma Bakanlığına verilmişti.

1 Aralık 2018 tarihinde başlayacak olan kış lastiği takma zorunluluğu 1 Nisan 2019'a kadar devam edecek. Kış lastiği uygulamasına uymayan araçlara 2017 yılında olduğu gibi 2018 yılında da 625 TL ceza verilecek! (Muhammed Said Aksoy, Hamza Adiyaman-İLKHA)