​Tarım ve Orman Bakanlığı, bazı basın yayın organlarında pancar alımlarının durduğu yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını açıkladı.

Tarım ve Orman Bakanlığı bazı basın yayın organlarında pancar alımlarının durduğu yönündeki iddialara yazılı açıklama cevap verdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, son günlerde bazı basın yayın organlarında Kahramanmaraş'ın Afşin ilçesine bağlı Yazıbelen köyünde, pancar üretimi yapan çiftçin yetiştirdiği pancarlar üzerinden 'Alımlar durdu', 'Üretim durdu', 'Çiftçi isyanda', 'Fabrikaya teslim edemedi' gibi gerçeği yansıtmayan haberler yer aldığı belirtildi.

Türkiye genelinde pancar tesliminin her yıl hasatla birlikte eylül ayında başladığı ve ocak ayına kadar sürdüğü vurgulanan açıklamada, 'Fabrikaların işleme kapasiteleri doğrultusunda randevu usulüne göre de alım devam etmektedir. Böylece, pancarın birden fazla yükleme boşaltmadan kaynaklanan kayıplarının önüne geçilmekte, çiftçilerin sıra bekleyerek zaman kaybetmesi, teslim yerlerinde uzun kamyon ve traktör kuyruklarının oluşması da engellenmektedir.' denildi.

'Bu yıl da geçmiş yıllar ile kıyaslandığında pancar tesliminde her hangi bir gecikmenin yaşanması asla söz konusu değildir.' denilen açıklamada, 'Çarpıtılan habere konu edilen Kahramanmaraş'taki pancar çiftçimiz ise, kendisine verilen randevu doğrultusunda şimdiye kadar 193 ton şeker pancarını Elbistan Şeker Fabrikasına teslim etmiş, geriye kalan 175 ton şekerpancarının da verilen randevu tarihi doğrultusunda alımına devam edilmektedir. Kasıtlı yapılan haberlerde yer aldığı gibi pancar alımlarının ve üretimin durduğu iddiaları ise yalandır.' ifadelerine yer verildi.

Açıklamanın devamında şunlar kaydedildi: 'Pancar tarımının yapıldığı bütün ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de randevu usulüne göre hasat edilen pancarlar, fabrikalar tarafından teslim alınmaktadır. Ne Kahramanmaraş'taki çiftçimizin ne de diğer pancar üretimi yapan çiftçilerimizin 'pancarlarının alınmaması, ürünlerinin zayi olması veya farklı şekillerde herhangi bir mağduriyet yaşamaları asla söz konusu değildir.

Ayrıca mahsulünü fabrikaya randevu sitemiyle teslim eden çiftçilere ilave olarak da nakliye bedeli ödenmektedir. Söz konusu sektör, bakanlığımız tarafından hassasiyetle takip edilmektedir. Çiftçilerimizin herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmamaları için ise gerekli kontroller yapılmaktadır.

Basında yer alan 'olumsuz algı oluşturma içerikli haberlerini', yukarıda yer verilen bilgiler doğrultusunda değerlendirilmesini, kamuoyunun takdirine sunuyoruz.' (Fırat Arslan- İLKHA)